Je bent een te groot risico

Dat is wat een werkgever zei tegen een medewerkster tijdens een gesprek over contractverlenging. “Je bent een te groot risico voor ons en jouw contract zal dus niet verlengd worden”. Ze heeft namelijk borstkanker gehad…..

Wat werd ik boos toen ik dat hoorde! Eerst krijg je al borstkanker, waar je niet om gevraagd heb, en dan krijg je ook nog eens te horen dat je eigenlijk afgeschreven bent wat werk betreft.

Hoe ziet deze werkgever dat. Daar ben ik nu nieuwsgierig naar. Want in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Voor de mannen is dit 1 op 150. Dus…..

Gaat de werkgever nu dan ook zeggen: “sorry, ik neem maar helemaal geen vrouwen aan, want dat is echt een te groot risico voor ons”?

Gelukkig zijn er ook andere werkgevers. Die kunnen zich inleven in de situatie en doen er alles aan om een medewerkster de ruimte te geven om weer aan het werk te kunnen gaan.

Maar toch. Wat ik ook veel tegenkom is dat de 2 jaar van de Wet van Poortwachter te kort is. Het 1ste jaar zit je ongeveer in het proces van de behandelingen. Het 2de jaar zit je eigenlijk nog in het herstelproces, maar dan moet je ook gaan re-integreren en voldoen aan de sollicitatieplicht bij andere werkgevers. Er ligt dus een enorme druk op je.

En je bent ook nog eens veranderd. Je denkt anders over het leven na, je hebt misschien ook wel lichamelijke of psychische klachten aan de behandelingen overgehouden. Hoe ga je hiermee om tijdens je re-integratie. Wordt daar rekening mee gehouden door jouw werkgever, bedrijfsarts of re-integratiecoach?

Wat ik wil zeggen tegen de medewerkster die geen contractverlenging kreeg: “Die werkgever is jou niet waard. Je kunt zoveel meer. Laat je niet ontmoedigen!”

Ga kijken wat nu bij de nieuwe “jij” past. Wat zijn jouw talenten, wat geeft jou energie? En dit geldt ook voor alle vrouwen die niet voldoende steun en ruimte krijgen tijdens de re-integratie. Alles is mogelijk, ook als het moeilijk is! Je bent ook zo sterk geweest tijdens de behandelingen voor borstkanker, vergeet dat niet!